
Versta je me niet?
Ongeveer één op de vijf mensen in Nederland heeft te maken met gehoorproblemen. Dit kan variëren van lichte gehoorverlies tot volledige doofheid. Het hebben van gehoorproblemen kan een enorme impact hebben op je dagelijkse leven, maar er zijn gelukkig manieren om ermee om te gaan en te verbeteren. Van gehoorapparaten tot cochleaire implantaten, er zijn gelukkig tegenwoordig tal van oplossingen voor je gehoorproblemen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te voorkomen dat je gehoorproblemen krijgt of dat ze erger worden. Vermijd harde muziek of draag oordopjes, houd je oren goed schoon en ga eens in de zoveel tijd langs de audicien of de audioloog om je gehoor te laten controleren.
Audioloog
Het eerste wat je moet doen als je denkt dat je gehoorproblemen hebt, is contact opnemen met een audioloog. Een audioloog is een specialist op het gebied van gehoor en kan testen uitvoeren om de oorzaak en de ernst van je gehoorverlies vast te stellen. Er zijn verschillende tests beschikbaar om het gehoor te onderzoeken, waaronder een gehoortest waarbij er via een koptelefoon verschillende tonen en geluiden worden afgespeeld om te bepalen welke frequenties je wel of niet hoort. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van je gehoorproblemen, kan de audioloog verschillende behandelopties aanbevelen. Dit kan variëren van gehoorapparaten tot cochleaire implantaten. Gehoorapparaten zijn kleine elektronische apparaten die het geluid versterken en de verstaanbaarheid verbeteren. Een gehoorapparaat kopen doe je bij de audicien. Cochleaire implantaten zijn elektronische apparaten die chirurgisch worden ingebracht en direct de zenuwcellen in het binnenoor stimuleren. Naast deze behandelopties zijn er ook verschillende manieren om je gehoorproblemen te compenseren en te verbeteren in het dagelijks leven. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale telefoons voor slechthorenden beschikbaar, evenals verschillende hoorhulpmiddelen zoals ringleidingen en FM-systemen. Er zijn ook speciale apps beschikbaar die je kunnen helpen met het verstaan van spraak, zoals spraak-naar-tekst-apps en ondertitelingsapps.
Bescherm je oren
Het is belangrijk om te weten dat er ook dingen zijn die je kunt doen om je gehoor te beschermen en verdere gehoorproblemen te voorkomen. Dit omvat bijvoorbeeld het vermijden van harde geluiden en het dragen van gehoorbescherming in luidruchtige omgevingen, zoals op concerten en festivals. Ook is het belangrijk om regelmatig gehoortests uit te voeren en je oren schoon te houden door bijvoorbeeld het gebruik van oordopjes bij het zwemmen. Mocht je het idee hebben dat je gehoor niet helemaal werkt zoals het hoort, neem dan contact op. Het belangrijkste is om niet te aarzelen om hulp te zoeken en je gehoorproblemen serieus te nemen.