Een beter milieu kunnen we samen bereiken

Een beter milieu kunnen we samen bereiken

31 January 2023 Off By Judith

Het is één van de kerndoelen die wordt geroepen door de jeugd. Stop de uitstoot van giftige gassen en zorg voor meer verduurzaming. Het is iets waar maandelijks voor wordt geprotesteerd. Steeds meer Nederlanders willen actie zien om het milieu te verbeteren. We kunnen het klimaatakkoord bereiken maar dan zullen we wel allemaal een steentje bij moeten dragen. Er zijn verschillende manieren waarop dat bereikt kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan het verduurzamen van je huis. Maar ook minder ingrijpende veranderingen kunnen al impact maken.

Verduurzaming van het huis

Momenteel zijn er steeds meer huizen die zonnepanelen op het dak hebben. Eigenlijk zijn zonnepanelen voor nieuwbouw huizen niet meer weg te denken. Iedere nieuw aangelegde wijk heeft ze wel. Doordat deze markt hard groeit vinden er ook steeds meer uitvindingen plaats die de efficiëntie verhogen. Voor sommige mensen is het toch een doorn in het oog, grote platen op een prachtig gelegd dak. Gelukkig is één van de nieuwste uitvindingen de zonnepanelen dakpannen. Deze lijken exact op dakpannen maar hebben allemaal een zonnecel ingebouwd. Een andere manier om te verduurzamen is de isolatie van het huis verbeteren. Hiermee zorg je dat de warmte binnen blijft en dus er minder stookkosten nodig zijn om het op je ideale temperatuur te houden. Het is ook mogelijk om een regenton te plaatsen in de tuin of op balkon. Door dit water te gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven scheelt dat enorm in het totale waterverbruik van het huishouden.

Dagelijkse veranderingen

Er zijn veel veranderingen die doorgevoerd kunnen worden in het dagelijkse zijn. Hierdoor zorg je voor een beter milieu met gemakkelijke veranderingen voor jezelf.

  • Gebruik energie-efficiënte verlichting, zoals LED-verlichting.
  • Stel de thermostaat in op een energie-efficiënte temperatuur.
  • Stop met het onnodig laten aanstaan van verlichting, apparaten en elektronica.
  • Was kleding op een lagere temperatuur en bespaar water door volle wasmachines te gebruiken.
  • Gebruik duurzame vervoersmiddelen, zoals fietsen of openbaar vervoer, in plaats van auto's.
  • Kies voor duurzame producten, zoals lokaal geproduceerde producten of producten gemaakt van duurzame materialen.
  • Voorkom verspilling door voedsel te plannen en restjes op te slaan.
  • Gebruik minder verpakkingsmateriaal door producten in bulk te kopen.

Er is dus een hoop mogelijk om ook als particulier je steentje bij te dragen. Veel van deze opties brengen geen wereldschokkende veranderingen met zich mee maar stapelen wel op tot een significante impact. Als iedereen in Nederland meehelpt kunnen we samen ervoor zorgen dat we de klimaatdoelstellingen halen. Een gezonde toekomst voor volgende generaties willen we immers allemaal.